I ove godine zelena čistka na Lokrumu!

Zelena čistka je nacionalna kampanja s ciljem podizanja svijesti građana o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada. Akcije čišćenja u Hrvatskoj se održavaju već devetu godinu za redom. Tako se i ove godine u okviru Svjetskog dana čišćenja („World CleanUp Day“) Hrvatska pridružila volonterima 150 zemalja s ciljem uklanjanja otpada iz okoliša i educiranja javnosti o problemu otpada i važnosti pravilnog postupanja s otpadom.

Grad Dubrovnika je kroz svoj upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša organizirao 19.09.2020. „Zelenu čistku“ na otoku Lokrumu u suradnji s JU Rezervat Lokrum na području uvale Portoč.

Akcija čišćenja je započela u 8:30 sati u uvali Portoč, ove godine iz sigurnosnih mjera glede okupljanja i COVID-19 u akciji su sudjelovali djelatnici JU Rezervat Lokrum, djelatnici Sveučilišta u Dubrovniku i članovi Ronilačkog Kluba Dubrovnik.

Kako je Lokrum jedno od tri pilot područja za projekt SeeClear kroz ovu akciju djelatnici Sveučilišta su prikupljali podatke i sa podmornicom BlueROV 2 koja u sebi ima integriranu kameru za detekciju otpada.

Otpad se analizirao, snimljene su lokacije koje će se koristiti u kasnijim pilot aktivnostima za projekt SeaClear koji je financiran sredstvima iz programa HORIZON 2020.

Ovaj projekt ima za cilj razviti sustav bespilotnih zračnih, podvodnih i površinskih vozila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna i iz stupca vode. Većina otpada u moru, preko 90%, nalazi se na njegovom dnu, ali ne postoji učinkovitiji način njegova čišćenja od ronilaca koji ručno prikupljaju otpad.

Stoga će se kroz SeaClear projekt razviti autonomni sustav za mapiranje, klasifikaciju i prikupljanje otpada, a kakav trenutno ne postoji.

Kao krajnji korisnik na ovom projektu sudjeluje i regionalna agencija Dunea.

MARLESS je projekt koji se provodi se u  oviru INTEREG programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska i bavi se problemom otpada u Jadranskom moru s različitih aspekata što uključuje praćenje količine otpada u moru, podizanje svijesti građana o tom problemu i prekogranično upravljanje koje bi smanjilo količinu otpada koji dospijeva u Jadransko more.

I u ovom projektu partner je regionalana agencija Dunea.

Prilikom današnje akcije čišćenja podmorja i obale prikupljeno je cca :___________________kg otpada i to sljedeće vrste otpada:

Plastika:
Metal:
Staklo:
Druge vrste otpada:

Suradnjom s tvrtkom Cian d.o.o. osigurano je zbrinjavanje i prijevoz prikupljenog otpada s otoka.

Sigurnost i neometano ronjenje tijekom održavanja akcije su osigurali djelatnici Rezervata Lokrum u suradnji s Lučkom kapetanijom.

Svima koji su danas sudjelovali na ovoj akciji zahvaljujemo i vidimo se opet na nekoj novoj akciji za očuvanje okoliša.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here