“Prevencija je nužna, molim sve građane da se pridržavaju uputa Stožera civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo DNŽ. Molim građane da sve informacije preuzimaju sa službenih stranica, kako bi se izbjegle dezinformacije”, kazao je na početku Županijske skupštine zamjenik župana Joško Cebalo, koji predsjeda Stožerom.

Cebalo je, među ostalim, istaknuo kako uskoro stiže oprema za karantenski smještaj, ali i za domove zdravlja. Podnio je izvještaj o dosad poduzetim mjerama i zahvalio svima koji sudjeluju u radu. “Nema razloga za paniku, ali ima razloga za odgovorno ponašanje”, zaključio je Cebalo.

Mandantni odbor izvijestio je vijećnike o promjeni vijećničkih mandata. Umjesto Jelene Crnčević, prisegnula je Marija Mrgudić (DDS). Umjesto Nina Šešelja, vijećničku prisegu položio je Zvonko Koštro (MOST).

Na sjednici je od ukupno 41. prisutno 32. vijećnika. Predložene su dvije dodatne točke za dnevni red, a to su Izmjene i dopune prostornog plana Županije, kao i točka o najmu domova zdravlja.

Maro Kristić (MOST) predložio je da se skine točka izmjene Statuta ljekarni Dubrovnik, kojom se na mjestu ravnatelja Ljekarna omogućava da ravnatelj bude netko tko nije farmaceutske tvrtke, jer bi to ugrozilo djelovanje ove za Dubrovnik važne ustanove.

Marko Giljača (KLGB Sđ je Grad) zatražio je skidanje točke 28. o davanju koncesije na pomorsko dobro za kupalište ispred Vile Šeherezade jer pomorsko dobro nije upisano na ovom području stoga je to nezakonito. Više saznajte ovdje.

Vijećnici nisu potrebnom većinom podržali Kristićev prijedlog, kao ni prijedlog Marka Giljače.

Većinom glasova podržana je izmjena dnevnog reda i uvršetnje dvaju dodatnih točaka.

VIJEČNIĆKA PITANJA

Teo Andrić – Centar za gospodarenje otpadom

Potpisan je ugovor za CGO, sredstva smo dobili od EU fondova 287 milijuna kuna, cijeli uži projekt vrijedi 400 milijuna kuna, a širi projekt čak 500 milijuna kuna. Ponovili su se neki prigovori, kao što je bojazan negativnog utjecaja na okoliš. Razumijemo tui zabrinutost i sami smo opreznui. Imamo dugo vremena studiju utjecaja na okoliš koja je bila dostupna svima i prošla je proceduru. Nismo dobili prigovore, osim nekih strahova, koji se iskazuju. Studija o utjecaju na okoliš je bila na provjeri JASPERS-a i potvrđeno je da je projekt u skladu s propisima EU. Ovo je jedini način kako ćemo zatvoriti naših 8 odlagališta, koja nemaju nikakvu zaštitu. Neka se oni koji brinu o ugrozama okoliša promisle što znači Grabovica, Lovornik, Neum…Imamo sustav gospodarenja otpadom koji želimo uvesti u Županiju, koji ne isključuje, nego pretpostavlja odvajanje i recikliranje, istaknuo je u odgovoru župan Nikola Dobroslavić.

Maro Kristić (MOST) podsjetio je kako je logično da pitanja na ovoj sjednici postavljaju pitanja oni koji na prethodnim sjednicama nisu postavljali pitanja. Na to mu je odgovorila Vilma Kosović (DDS) predsjednica Skupštine, koja je kazala da su oporbeni vijećnici svoja pitanja mogli postavljati u pisanom obliku, što oni nisu iskoristili i kako nikakvih dugova više nema.

Pero Jerković (MOST) kazao je kako to nije istina i da ona krivo tumači, a iznerviralo ga je što se predsjednica na njegovu opasku “ironično smije”.

“Niste dali pravo vijećnicima da postavljaju pitanja, a danas me predsjednik kluba HDZ-a da opet odgodimo pitanja. Nemojte to raditi, to je ukidanje demokracije. Kako su to vaša promidžbena pitanja županu, tako i mi vijećnici oporbe prenosimo pitanja građana, a vi pitanja županu možete postavljati na odboru HDZ-a”, kazao je Jerković.

“Zvao sam vijećnika Penića i vijećnika Jerkovića da odgodimo pitanja i to zato što imamo, nemojmo se lagat, ratnu situaciju u Županiji. Predložio sam i zbog toga što nas je ovdje puno pa da ne bi zarazili jedni druge, ali i zato što ispadamo smiješni u ovoj situaciji se svađati oko toga tko ima pravo na pitanja”, kazao je Teo Andrić.

Stipo Gabrić Jambo postavio je pitanje u svezi zdravstva u Metkoviću. Ispričao je kako je mlada liječnica obiteljske medicine u Metkoviću dala otkaz, nakon što je u epidemiji gripe pacijent “sčepao” za vrat, a nije imala nikakvu zaštitu. “Svako malo imamo problem u Domu zdravlja Metković, mislim da je to ozbiljan problem, s obzirom da smo tranzitno područje na kojem se liječe i mnogi preko granice. Mislim da imamo problem s ravnateljem Doma zdravlja.

Pročitajte originalni tekst na linku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here