U župi Presvetog Trojstva na Grudi u Konavlima dubrovački biskup mons. Mate Uzinić krstio je u nedjelju, 9. kolovoza, peto dijete u obitelji Ivane i Georga Radonić.

Na početku propovijedi biskup se osvrnuo na prvo čitanje iz kojeg se vidi odnos sv. Pavla prema svom narodu. Biskup je pojasnio kako Pavao „tako snažno voli svoj narod da zbog svog naroda istinski pati“, a pati jer njegov narod nije napravio ono što su napravili, a što je opisano u nedjeljnom evanđelju, učenici na lađi, koja predstavlja Crkvu, nije u Isusu prepoznao mesiju, sina Božjega, i nije mu povjerovao. Sv. Pavao u poslanici govori kako je silno tužan zbog toga, kako ga zbog toga boli srce.

Evo kako se ljubi svoj narod u demografskoj krizi

Biskup je izdvojio jednu rečenicu koja pokazuje dubine i snagu Pavlove ljubavi prema svom narodu: „Htio bih ja sâm proklet biti, odvojen od Krista, za braću svoju, sunarodnjake svoje po tijelu.“ Sv. Pavao je, dakle, spreman odreći se onog najvrjednijeg, protumačio je biskup, onog što je smisao i cilj njegovog života, kao što je to i smisao i cilj života svakog kršćanina, a to je vječno zajedništvo s Bogom u Gospodinu Isusu Kristu, ako bi to moglo pomoći njegovim sunarodnjacima da oni nađu Krista. On dalje izražava nadu kako će Gospodin u konačnici ipak naći način za njih kako bi oni bili s njim.

„Zašto sam počeo od ovog ulomka (Rim 9, 1-5) u kojem Pavao govori o ljubavi prema svom narodu? Zato što mi se čini da je ovaj događaj krštenja petog djeteta u vašoj župi i obitelji Radonić, događaj koji pokazuje kako trebamo želimo li ljubiti svoj narod. Mnogi govore da ljube ovaj narod i da ljube svoju domovinu, a nisu mu spremni ništa darovati, gledaju samo na sebe i svoj interes. Naš narod prolazi duboku demografsku krizu, sve nas je manje i manje. I naš narod može imati budućnost samo ako bude obitelji koje će biti otvorene životu, koje će biti spremnije staviti sebe i svoj život u službu drugih, a što uvijek i ponovno znači odricanje i žrtvu prije negoli onaj svoj komod i interes“, istaknuo je biskup Uzinić.

Fotografije: Toni Mostahinić

Pročitajte originalni tekst na linku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here