Na blagdan Male Gospe u utorak, 8. rujna dubrovački biskup mons. Mate Uzinić blagoslovio je obnovljenu crkvu i zvonik u franjevačkom samostanu Rođenja Blažene Djevice Marije (Gospa od Špilice) na otoku Lopudu.

Uz domaće vjernike na misi je sudjelovao veliki broj vjernika koji su hodočastili brodom iz Dubrovnika kao i stručnjaka koji su radili na obnovi crkve. Dobrodošlicu svima poželio je fra Josip Sopta, koji je ispred Franjevačke provincije sv. Jeronima bio zadužen za ovaj projekt obnove vrijedan oko milijun eura.

Biskup je naglasio kako se ovom obnovom na neki način uspostavlja mir s prethodnim generacijama koje su crkvu gradile te također i s generacijama koje dolaze i kojima se u nasljeđe ostavlja obnovljena crkva.

Na početku propovijedi dubrovački biskup je naveo citat iz Službe čitanja ovoga dana sv. Andrije Kretskog, biskupa iz 8. stoljeća, koji govori o svetkovini Male Gospe: „Danas je Stvoritelju svega sagrađen stvoreni hram i stvorenje na nov i dostojanstven način sprema Stvoritelju novo boravište.“ Ovaj blagdan slavimo ne samo zato što je Marija rođena nego i zato što je u njoj rođen Božji hram, mjesto gdje će Bog postati ‘s nama Bog’ i uzeti svoje boravište među nama, kazao je biskup.

Izvor/Foto: Dubrovačka biskupija

Pročitajte originalni tekst na linku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here