Američki državni tajnik Mike Pompeo stigao je u posjet Hrvatskoj. Pompeo je jutros sletio u Dubrovnik. Dočekao ga je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, koji ga je poveo u razgledavanje grada. Državni tajnik nakon toga sastao se s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, s kojim je nešto održao konferenciju za novinare, piše Telegram.hr.

Prije konferencije za medije Pompeo je dao intervju za Hinu, u kojem je najavio da će Hrvati uskoro u SAD moći bez viza. Na pitanje kada će biti potpisan ugovor o bezviznom režimu za hrvatske građane, tzv. “visa-waiver” programu, Pompeo je rekao kako se nada da će se to dogoditi “vrlo brzo”, odnosno “u sljedećim mjesecima”. Specifičniji od toga nije želio biti.

“Još ima posla, mora se riješiti papirologija, administrativne stvari, neke trebamo učiniti mi, neke su na hrvatskom vodstvu, ali o tome smo razgovarali s ministrom vanjskih poslova (Gordanom Grlićem Radmanom), i siguran sam da ćemo o tome razgovarati i s premijerom (Andrejom Plenkovićem)”, rekao je Pompeo uoči razgovora s hrvatskim šefom vlade. “To je nešto na čemu se već dugo radi i sigurno će biti sjajno za hrvatske građane, ali i za odnose dviju zemlja također”, istaknuo je, dodajući kako smatra da su “sve prepreke riješene”.

Ukidanje viza gotovo 30 godina neriješeno je diplomatsko pitanje u odnosima dviju zemalja. Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduvjete, a zadnji koji je Hrvatska trebala ispuniti je manje od tri posto odbijenih zahtjeva. Je li se to dogodilo, Pompeo nije potvrdio.

„Zadovoljstvo mi je da smo danas imali priliku izmijeniti mišljenja o niz tema. Posebno smo dotaknuli činjenicu da smo proteklih godina zajedno radili da Hrvatska ispuni preduvjete za ukidanje viznog režima. Vjerujemo da je ova godina ta koja je nama prvi put omogućila da budemo ispod tri posto odbijenih zahtjeva, i da će kroz idućih nekoliko mjeseci hrvatski državljani ostati bez tog uvjeta za posjete SAD-u“, kazao je Plenković.

Razgovaralo se i o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te o proširenju trgovinske razmjene između Hrvatske i SAD-a, dodao je Plenković. Tema je bila i energetska politika te činjenica da će Hrvatska od 2021. godine imati svoj terminal za ukapljeni prirodni plin. Američkoj delegaciji Plenković je predstavio i hrvatske stavove o stanju u BiH, a na kraju razgovora poželio je brz oporavak američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

„SAD više ne vode sa stražnjih pozicija, nego smo vrlo uključeni na ovom frontu. Napravili smo značajan prvi korak što se tiče Kosova i Srbije. Što se tiče BiH, ne mogu ponoviti sve o čemu smo razgovarali, ali koristit ćemo sva diplomatska i ekonomska sredstva da bi smo pogurali reforme. Što se tiče F-16 aviona, suverena odluka je na hrvatskom čelništvu. Potrudit ćemo se da postignemo dobre sigurnosne i ekonomske rezultate. Mi ćemo ponuditi povoljne uvjete, a na hrvatskoj Vladi je da odluči“, kazao je državni tajnik.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte originalni tekst na linku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here