Nakon 24 godine, obnovljeno je zavjetno hodočašće Sv. Jakovu u općini Ravno. U subotu, 25. srpnja 2020., oko pedesetak hodočasnika uputilo se pješke iz sela Orahov do, Plitki do (Bjeljave) i Grabovi na Jakovo brdo.

Svake godine se hodočastilo do Domovinskog rata 1990.godine. Posljednja misa i hodočašće bili su 1996. godine. Ove godine, na radost svih, sudjelovalo je 52 hodočasnika, najstariji 1944.godište, a najmlađi 2010.godište. Oko 5 km staze, 2 sata hoda, uz molitvu i razgovor put je prošao dobro i slavljena je sveta misa.

Mise su se uvijek održavale u selima, mimo toga što nije bilo hodočašća. Mještani kojih ima samo 10tak u selu Orahov do i Dubrovčani čiji su korijeni sežu iz Hercegovine, nisu odustali od svoga sveca i zaštitnika, te su nakon 24 godine ove godine organizirali hodočašće. Planiranje, dogovori i sama organizacija je trajala nepunih godinu dana. Put se trebao očistiti, probiti kroz šumu i šikaru.

Nakon hodačašćenje nastavilo se druženje i čašćenje u Jovića na Bjeljavama. Do kasnog popodneva, uz pjesmu slavili su sveca i zaštitnika Svetog Jakova.

Kapelica sv.Jakova

Sela Orahov do, Plitki do (Bjeljave) i Grabovi do imali su svoje vinograde na Orovskim brdima. Jedne godine je bila jaka tuča i grad koji su uništili plodove.
Nakon toga mještani su se zavjetovali da će tu napraviti kapelicu. Bio je postavljen jedan kamen kao znak, godinama se tu izlazilo i molilo. Tako su napravili kapelicu za zavjet Svetom Jakovu da se tuča i nevrijeme više nikada ne ponove. Sadašnji ostaci kapelice sežu iz 1930. god na Ilijinom brdu.

Hvala Sveti Jakove, na ponovnom susretu i molitvi.
Zahvaljujemo se svima, obitelji, prijateljima, svećenicima i svim hodočasnicima – istaknuli su Jovići.

Pročitajte originalni tekst na linku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here