Ovogodišnje otvaranje Igara bit će zapamćeno po posebnim korona okolnostima, ali jedno drugo, dosad jedino neodržano otvaranje ostalo je posebno zabilježeno u memoriji Grada. Na današnji dan, u petak, 10. srpnja ratne 1992. godine, bio je 7. dan bez struje u Dubrovniku. Nakon što su između 4 i 5 sati ujutro napadnuta rubna područja grada i položaji HV-a, u jutarnjim satima, u 6.30  sirena je objavila znak za prestanak opće opasnosti oglašene prethodnoga dana.

U poslijepodnevnim satima podgorički korpus s aerodroma u Konavlima pojačao je napad po položajima HV—a, na Župu dubrovačku — Mline, Kupare i Srebreno, a pridružio im se i hercegovački korpus iz trebinjske općine. HV snažno je odgovorio ne ove napade.

Te godine, prvi put u svojoj povijesti izostalo je svečano otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara, 43. dubrovačkog festivala, već su stanovnici zamračenog grada današnjeg 10- srpnja te ratne 1992. godine, u 21. 03 sata upalili svijeće iskazujući štovanje poginulima u obrani Dubrovnika i Hrvatske.

U knjizi Zapisi iz opkoljenog grada – dani koji se ne smiju zaboraviti Ivo Stjepović je zapisao: “Da je kojom srećom neko drugo vrijeme, večeras bi trebale biti otvorene 43.Dubrovačke ljetne igre. Ovo je, na žalost prvi put od njegova postanka da taj ugledni festival večeras neće biti otvoren. U znak žalosti za poginulim braniteljima Grada i u znak protesta protiv barbara koji su spriječili održavanje ove kulturne priredbe, te zapalili i uništili samu zgradu Festivala, večeras će umjesto svečanog otvaranja Igara biti u svim dubrovačkim prozorima upaljene svijeće”… “Mrtav i pust je večeras prostor ispred Orlandova stupa, koji je obložen i čvrsto zakovan debelim daskama. Pročelja palača i crkava, koja su večeras trebala odzvanjati zanosnim akordima Gundulićeve himne slobodi, stoje sada izranjena i unakažena krhotinama granata te odjekuju dalekim eksplozijama iz Župe dubrovačke. Tužan je i pust večeras moj Grad, a jedan dio te neizmjerne tuge nastanio se i u mojim grudima. O, Bože, Ti ne daj da zauvijek umre Dubrovački festival, nego ga opet uskrsni na našu radost i na tvoju slavu!” 

Izvor: Gradoplov

Fotografije Grada osvijetljenog svijećama pogledajte ovdje.

Pročitajte originalni tekst na linku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here