U drugom kvartalu ove godine BDP je pao 15,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavio je Državni zavod za statistiku. Snažan pad gospodarstva, najveći je od 1996. godine, otkad DZS prati te podatke, a posljedica je restriktivnih mjera poduzetih radi suzbijanje virusa Covid-19. Za komentar ovih podataka pitali smo izv. prof. dr. sc. Nebojšu Stojčića prorektora za poslovanje Sveučilišta u Dubrovniku. 

– Iako na prvu zvuči iznimno negativno, ovaj pad je zapravo unutar prosjeka EU i negdje u rangu s drugim zemljama u kojim ekonomska aktivnost značajnije ovisi o tijekovima stanovništva. Recesija je tu, a njene potpune posljedice moći ćemo procijeniti kada dobijemo podatke o trećem i četvrtom kvartalu odnosno procijenimo u kojoj mjeri je sezona uspjela amortizirati ovaj pad i ono što nam donosi jesen. Ono što je bitno istaknuti je da je pad Hrvatske među novim članicama EU veći od svih zemalja čiji ekonomski model počiva na proizvodnim aktivnostima.

Posljedično i oporavak će ovisiti u mnogome o normalizaciji turističkih tijekova. Ako znamo da je glavni dio sezone iza nas, onda možemo pretpostaviti da će i kod nas značajniji oporavak uslijediti nešto kasnije nego u proizvodno orijentiranim gospodarstvima drugih zemalja središnje Europe kao što je uostalom bilo i tijekom krize 2008. Sve ovo bi nam trebalo biti iskustvo za promišljanje ekonomske politike u budućnosti koja će voditi računa o ravnomjernom poticanju svih sektora i jačanju samoodrživosti, kazao je za Dubrovniknet Nebojiša Stojčić.

Pročitajte originalni tekst na linku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here