Na današnji dan, 14. travnja 1847. godine, obavljena je prva operacija pod narkozom u Dubrovniku, inhalacijom etera. Dubrovnik je oduvijek bio u korak sa svijetom, a razvoj ljekarništva i medicine možemo zahvaliti redovnicima, ali i visokoj svijesti vodstva Dubrovačke republike o zdravlju i higijeni.

Dubrovnik je i nakon pada Republike, zahvaljujući entuzijazmu nekolicine liječnika i ljekarnika nastavio pratiti svjetske trendove. Tako je 1847., nedugo nakon što je po prvi put u Bostonu 16. listopada 1846., i u Dubrovniku izvedena prva operacija pod narkozom, inhalacijom etera. Kako je zapisao Antun Drobac operirana je mlada 24-godišnja Dubrovkinja kojoj je dijagnosticiran tumor dojke.

Neobično je bilo što je bolesnica tijekom cijele operacije bila budna, a bol nije osjećala. ”Bolesnica je za čitavo vrijeme operacije bila vesela, šalila se i smijala našim primjedbama. Nakon operacije bolesnica je bila veoma dobro raspoložena i sada joj je dobro”.

Masku za narkozu smislio je i napravio Dr. Pinelli, eter za tu svrhu pripravio je ljekarnik i prirodoznanac Antun Drobac, a operaciju je u dubrovačkoj bolnici izveo dr. Frano Lopižić uz asistenciju  dr. Vlaha Šarića i dr. Ivana Augusta Kaznačića

IZVOR: Gradoplov

Pročitajte originalni tekst na linku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here