Vlada Srbije najavila je da će sufinancirati izgradnju nove komercijalne zračne luke u blizini Trebinja, na jugu Bosne i Hercegovine, a ta je informacija objavljena na stranici exyuaviation izazvala brojne komentare čitatelja među kojima neki smatraju da je to lakrdija, drugi da su to bespotrebno bačeni milijuni “zbog mogućnosti da se granice prema Crnoj Gori i Hrvatskoj” ponovno jednom zatvore, do onih koji ideju podržavaju.

Pomoćnik ministra građevinarstva, prometa i infrastrukture, Zoran Ilić, rekao je: „Za aerodrom smo odabrali dvije lokacije, koje ćemo sada dodatno ispitati. Pripremit ćemo svu potrebnu tehničku dokumentaciju za razvoj aerodroma, koja će biti završena u narednih deset dana. Izgradnja bi mogla započeti za nekih šest mjeseci do godinu dana. Ova će zračna luka biti od koristi ne samo Bosni i Hercegovini, već i dijelovima obalne Hrvatske i Crne Gore “.

Zračnom lukom vjerojatno bi upravljala srpska država putem dugoročne koncesije. Lokalne vlasti u Trebinju najavile su prije dvije godine svoju namjeru da obnove planove za izgradnju dvojbene zračne luke za koju je Vlada od 2009. do 2011. izdvojila 820.000 eura za projektnu dokumentaciju za pistu promjera 2,6 kilometara i terminal koji može prevoziti samo 260 000 putnika godišnje. Od ideje su odustali svega dvije godine kasnije, nakon imenovanja generalnog direktora zračne luke i ugovaranja austrijskog konzultanta za prepoznavanje potencijalnih ruta. Vlada je tada rekla da je studija koju je proveo austrijski konzultant nepotpuna. Poništen je sljedeći natječaj za izradu nove strategije razvoja.

Brojni komentari objavljeni su ispod teksta na stranici ex yu aviaton news.

Fotografija preuzeta sa stranice exyuaviation.com

Pročitajte originalni tekst na linku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here