Podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju kako, nakon pada broja osiguranika u ožujku te stagnacije u travnju, imamo rast broja osiguranika u svibnju i lipnju te je stanje na 24.lipnja 1.542.063 zaposlenih, što je skoro isto kao broj zaposlenih 29.veljače. To znači da smo se vratili na zaposlenost prije krize uzrokovane COVID 19 virusom, javljaju iz Hrvatske gospodarske komore.

Od 16.ožujka Hrvatski zavod za zapošljavanje prati dnevno stanje vezano uz broj nezaposlenih. Na početku tog dana je u evidenciji je bilo 134.717 osoba, na kraju dana 24. lipnja u evidenciji je bilo 152.179 osoba što je u razdoblju od 16.03.-24.06.2020. povećanje za 17.462 osobe ili 13,0% što je vrlo mali broj s obzirom s obzirom na trend porasta nezaposlenosti u okruženju te velikim razmjerima krize na cijelo gospodarstvo.
Ujedno na dan 24. lipnja ima 9.651 objavljenih slobodnih radnih mjesta za koje poslodavci traže radnike.

Prijedlog novih mjera za buduće razdoblje:

Potpora za očuvanje radnih mjesta – skraćivanje radnog vremena
Zajedno sa socijalnim partnerima izrađuju se kriteriji za Potporu očuvanje radnih mjesta-skraćivanje radnog vremena. Trajanje potpore je od 1.6.- 31.12. 2020.godine.
Poslodavcima koji će zbog poteškoća u poslovanju i pada poslovnih aktivnosti skratiti radno vrijeme radnika, omogućit će se sufinanciranje razmjernog dijela plaće sukladno skraćenom radnom vremenu. Potpora je namijenjena svim sektorima, za tvrtke od 10 i više zaposlenih.

Financiranje je predviđeno do kraja 2020. te bi se pokrilo iz sredstava SURE programa u visini 2,2 mrld kuna.

Za mikro poduzetnike (manje od 10 zaposlenih) u srpnju će se donijeti izmijenjena/dopunjena Potpora za očuvanje radnih mjesta – potpora za skraćivanje radnog vremena tako da će istu moći koristiti poslodavci iz svih sektora.

Ovim mjerama Vlada Republike Hrvatske na vrijeme poduzima sve potrebne aktivnosti u cilju zaštite radnika i tržišta rada te donosi stabilnost za naredni period za sve poduzetnike koji su pogođeni problemima na tržištu RH i svijeta uzrokovanih krizom zbog COVID 19 virusa, prvenstveno u svrhu očuvanja radnih mjesta te gospodarske aktivnosti na nivou Republike Hrvatske.

Potporom se poslodavcima omogućava korištenje sufinanciranje plaća radnika, a koja za mjesece travanj i svibanj 2020. iznosi 4.000 kuna (za ožujak 3.250 kuna), a uz to su poslodavci oslobođeni plaćanja doprinosa na ove iznose.

Omogućen je nastavak korištenja Potpore i za lipanj pod posebnim uvjetima koji su sada prilagođeni reaktivaciji gospodarstva.Potpora je usmjerena prema sektorima u kojima poslovanje iz objektivnih razloga ne može biti otvoreno ili imaju pad prihoda zanajmanje 50% (poljoprivreda, prijevoz putnika, djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića, te djelatnosti vezane uz rekreaciju i kulturne, poslovne i sportske događaje i dr.) te proizvodnja i prodaja suvenira i sličnih proizvoda, dakle radi se o sektorima usko povezanim sa turizmom.

Pročitajte originalni tekst na linku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here