Jedna je modna dizajnerica, a druga manekenka, jedna je završila modni dizajn u Londonu, a druga studiru fiziku u Zagrebu i bavi se manekenstvom. Prijateljstvo koje njeguju od osnovne škole nedavno je urodilo i jednom poslovnom suradnjom koja je zasigurno tek početak njihove zajedničke modne priče. Dvije prijateljice dijele ljubav prema modi, pa je tako kreacije koje je osmislila 21-godišnja Ivana Blažević vrlo profesionalno nosila mlada Nora Miljanić. Za mladu Ivanu ovo je itekako važna kolekcija, budući je prva kojom je pokazala na kakav način kombinira suvremeni stil u koji je utkala dašak konavoskog povijesnog nasljeđa.

Ivana Blažević ima 21 godinu i završila je sveučilište University of Hertfordshire, smjer Fashion Design. Trenutno se radi cijele korona situacije vratila u Konavle. Ispričala nam je zašto se i kako odlučila na smjer modni dizajn.

-Oduvijek me zanimala umjetnost te sam se radi toga i odlučila za srednju umjetničku školu. Kroz taj period sve više me počela zanimati modna industrija. Crtala bih u slobodno vrijeme neke svoje kreacije i tako pomalo otkrivala da je to možda nešto čime se želim baviti u budućnosti. U zadnjem razredu srednje škole sam otišla u London na razgledavanje sveučilišta i Hertfordshire mi se učinio najboljim te sam se stoga prijavila i krenula u te vode.

U Ivaninim kreacijama većinom prevladava crna boja, osjeća se doza suvremenoga, moć i stabilnost i na neki način predstavljaju komade koji su vječni.

– Smatram da se još uvijek pronalazim u raznim stilovima jer mi odgovaraju mnogi. Svakodnevno otkrivam nove stvari i pokušavam se što više izgraditi. U mojoj kolekciji prevladava high end street wear. Htjela sam spojiti tradicionalno i suvremeno i pokazati da se to može. Inspiracija prvobitno dolazi iz konavoske nošnje koju sam interpretirala u ulični stil koji sam zapazila u Londonu tijekom studiranja.

Poigrava se sa tkaninama i njihovim teksturama.

-Odlučila sam se igrati raznim tkaninama i njihovom teksturom. Da bi se ta tekstura što bolje istaknula odlučila sam se za crnu boju, koja tehnički i nije boja. Asocirana je kao ‘nepoznato’ i reprezentira moć, stabilnost i ozbiljnost. S time sam postigla minimalizam u bojama. Bit cijele kolekcije je da se osoba osjeća ugodno u onome što nosi. Malo drugačije, ali i opuštenije. Slobodno i spremno za pokret. Takoder želim postići da se kreacije mogu nositi u bilo koje doba dana, a to ovisi kako će osoba stilizirati komad odjeće. 

Dvje prijateljice zaljubljene u modu lako su našle zajednički jezik. Ivana je svoje ideje prenijela na tkaninu, a Nora kao manekenka je to uspješno iznijela.

-Nora i ja smo prijateljice još od osnovne škole. Ona studira Fiziku u Zagrebu i u slobodno vrijeme nosi revije i odrađuje photoshootinge. Pri samom početku stvaranja ove kolekcije sam znala da želim nju kao model. Suradnja je prošla bolje od očekivanog. Prezadovoljna sam i nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti ovo ponoviti jer je bilo zabavno u svakom pogledu. To je i cilj, da se zabavimo i uživamo u onome što radimo.

Kolekcija je produkt zavšne godine fakulteta, a Ivanin cilj svakako je nastaviti se graditi u modnoj industriji.

-Ova kolekcija je dio završnog projekta s moje završne godine. Također ovo je moja prva kolekcija ikad i biti će ih još u budućnosti kada steknem i proširim svoje iskustvo. Tek sam završila svoje obrazovanje i htjela bih definitivno nastaviti se graditi u modnoj industriji. Kreacije bih za sada radila po želji i traženosti. Moje putovanje tek počinje i mogu priznati da je jako uzbudljivo jer svijet ima puno toga za ponuditi. Moram reći i kako se od listopada planiram vratiti u London, živjeti i raditi u struci.

Foto: Leonarda Fabris

Pročitajte originalni tekst na linku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here