Ministarstvo kulture pokrenulo je postupak protiv Žane Baće, kazala je u javljanju uživo u Dnevniku Nove TV novinarka Paula Klaić Saulačić.

Ministarstvo kulture utvrdilo je određena odstupanja od uobičajne prakse, ali i postupanja koja su u suprotnosti s pravilima struke kad je u pitanju rad bivše pročelnice Žane Baće.

Za projekte su se izdavale dozvole bez uvjeta, bez građevinskih dozvola i bez potrebnih konzervatorskih elaborata. Osim protiv bivše pročelnice Baće, postupak je pokrenut i protiv arhitektice koja je radila na tim projektima i njoj prijeti oduzimanje licence za rad na zaštićenim kulturnim dobrima – kazala je u TV prilogu Klaić Saulačić.

Prema saznanjima novinarke Minstarstvo kulture spornim smatra dva projekta. Projekt postavljanja montažnog objekta na Peskariji oko kojeg se u dubrovačkoj javnosti podigla velika bura, nakon čega je napravljena revizija projekta te je on zaustavljen. Ministarstvo će provjeriti je li dozvola uopće smjela biti izdana. Iz Ministarstva su kazali da je veći problem projekt obnove ljetnikovca u Sustjepanu, gdje je podignuto nekoliko belvedera, a izmijenjena je i visina ljetnikovca, a navedeno je kako se propusti odnose na uništavanje kulturnih svojstava i pojedinačnog zaštićenog kulturnog dobra.

Konzervatori odobrili? Bazen i dva pomoćna objekta u vrtu Ljetnikovca Restić u Sustjepanu

Na oba projekta je kao arhitektica i nadzor radila Jelica Peković, te je jasno kako se najava navodnog uskraćivanja licence za rad odnosi upravo na nju. No, postupak je tek na početku i sve navode treba dokazati i potvrditi.

Cijeli prilog pogledajte ovdje

Pročitajte originalni tekst na linku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here