Posljednji dio ulomka o euharistiji iz Ispovijesti vjere naroda Božjeg sv. Pavla VI. ispovjeđen je na početku klanjanja pred Presvetim u četvrtak, 7. svibnja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku. Klanjanje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, Presveto je izložio katedralni župnik don Marin Lučić, a s biskupom su molili dubrovački bogoslovi te vjernici u katedrali i u izravnom online prijenosu.

 

Nastavljajući s razmatranjem biskup Uzinić je uveo u klanjanje riječima: „Gospodine, mi vjerujemo da si ovdje među nama prisutan iako nisi ostavio nebo. I da si u istom trenutku, iako se nisi umnogostručio, prisutan u svim crkvama koje imaju svetohranište. Zato Ti se večeras klanjamo ovdje i u svim crkvama širom svijeta. Klanjamo se Tvojoj prisutnosti, gledamo Te i znamo da Ti gledaš nas. I večeras želimo taj pogled izmjenjivati. Mi želimo gledati Tebe pogledom kojim Te gledala Tvoja majka Marija i mi vjerujemo da Ti u njoj i po njoj, ali i znajući svakoga od nas, želiš gledati nas.“ Biskup je također podsjetio na poznatu anegdotu iz života sv. Ivana Marije Vianneja o čovjeku koji dolazi u crkvu i sjedi u miru i tišini, objasnivši da sve što čini jest da gleda Gospodina, a Gospodin gleda njega.

 

„Taj pogled na Tebe nam omogućuje da Ti iznesemo sebe, svoje obitelji, svoj grad, biskupiju, svoju domovinu, čitav svijet i sve njegove potrebe. Ti ćeš ih vidjeti i po zagovoru svoje Majke ćeš nam biti blizu,“ kazao je u molitvi biskup potičući tako vjernike na otvorenost u susretu s Gospodinom u euharistiji.

Molila se krunica otajstava svjetla s biblijskim razmatranjima, zatim ovogodišnje Litanije s klanjanja pape Franje na Blagovijest, 25. ožujka, svetkovinu Kristovog utjelovljenja u ovaj svijet, u kojima su izrečene različite potrebe ljudi u vremenu pandemije. Nakon blagoslova s Presvetim i ove, kao i svake večeri, izmoljena je Molitva Gospi od Porata.

 

Liturgijsko pjevanje u katedrali predvodila je profesorica Maja Marušić, voditeljica Mješovitog katedralnog zbora.

 

A.T.

0705 Klanjanje 01

0705 Klanjanje 02

0705 Klanjanje 03

0705 Klanjanje 04

0705 Klanjanje 05

0705 Klanjanje 06

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here